‹ Molde kommunes hjemmeside
A A A

Høring/Oppstart

Molde2040 Mørk etikett med stor skrift
For uttale i perioden: 20. februar 2015 - 04. mars 2015
Høring/Oppstart

Arealplan fra Strande til Aukra grense

Molde 2040: Arkitektur og fortetting
Molde har et lite og konsentrert sentrum. Sentrum er omkranset av en lav og sydvendt bebyggelse som hovedsakelig er eneboliger med private hager. Fortetting og nye boligfelt har gradvis gitt en høyere tetthet i de sentrumsnære boligområdene.

 

 • Det er helt nødvendig å fortette, men hvor er fortetting forsvarlig og ønskelig, og hvor er det uakseptabelt? Kom med konkrete forslag

 • Bør nybygg tilpasses eksisterende bebyggelse eller er det greit å bryte med det gamle?

 • Har Molde en særegen arkitektur som vi bør ta vare på?

 • Er sanering et realistisk alternativ til fortetting?
   

Trykk på "min uttalelse til planen" og send inn dine innspill!


Høringsperioden er nå avsluttet, det er derfor ikke lengre mulig å gi uttale på denne planen.


Uttale til saken


Uttalen blir synlig nedenfor og uttalelser som gjelder Molde kommune sine plansaker registres i kommunens sak- og arkivsystem. Uttalelser som inneholder sjikane og personangrep vil bli slettet.

 • Molde 2040: Arkitektur og fortetting

  Synes Edgar HB har mange veldig gode tanker om ting, vi må våge å tenke stort slik som han!
  Problemet med Bolsønes området er vel at omtrent alle bedriftene eier lokalene sine selv.

  Men hva om man går sammen om dette?
  Ingenting i veien med å ha forretningslokaler på bakkeplan og leiligheter i 2-3 etasjer over disse.

  Bygg noen skikkelige signalbygg langs stranda på bolsønes som blir like mye avbildet som stadion og seilet og vi får masse gratisreklame for byen vår. ( men ikke tett helt igjen, la det være luft mellom til å se fjell og fjord )

  Bygg enda tettere på Lundavang enn det som var tilfelle i planene som fremkom i Romsdals Budstikke i midten av Februar 15.

  2015-03-04 00:57:48
  [Svar]
 • Molde 2040: Arkitektur og fortetting

  Istedet for å ramse opp mine synspunkter om Moldes fremtid, velger jeg å stille meg helt og holdent bak det som sies i denne lille filmen om byplanlegging. Jeg håper også denne vil bli sett av de som skal utarbeide planene for Molde, og at de kan lære av andres feil.

  http://youtu.be/Hy4QjmKzF1c

  Det hadde forøvrig vært morsomt å vite hvilke fagmiljøer og kompetente mennesker som blir konsultert i forbindelse med denne særs viktige planen for byens fremtid. Det finnes jo enorme ressurser der ute i det store utland som kan bidra med erfaring og innsikt i det komplekse faget byutvikling faktisk er.

  Jeg håper man ydmykt vender seg mot folk som har gjennomført lignende prosjekter før, ikke teoretikere med "gode" ideer. Folk er folk, og suksesshistoriene for byplanlegging viser seg å være ganske universale, og kan overføres videre nærmeste uavhengig av forskjell på by- og prosjektstørrelse.

  2015-03-04 00:35:39
  [Svar]
 • Molde 2040: Arkitektur og fortetting

  - Et mål om vekst er bra. La det gjelde kvalitetsvekst først og fremst, og ikke bare kvantitet. Økt antall innbyggere kommer av seg selv når kvaliteten er høy.
  - Bedre med høyt og smalt, enn bredt og tett. Det gir i det minste litt luft og utsikt til alle. Unngå å stenge slik som ved nye Grandfjæra, Rema1000 vest og lignende.
  - Reguler fortetting i egne områder, og ikke stykkevis og delt spredt ut over småhusbebyggelse. Lag reguleringsplaner, og følg disse. Ikke gi dispensasjon, lag heller ny reguleringsplan. La berørte få god kompensasjon ved reduksjon av bokvalitet og ved sanering.

  2015-03-03 23:05:58
  [Svar]
 • Molde 2040: Arkitektur og fortetting

  Jeg hadde sett det som veldig positivt for byens estetikk at det var synlig at Molde kommune brukte byggeskikknøkkelen i godkjennelse av byggesaker og orientering til husbyggere!!!

  http://www.husbanken.no/byggeskikk/kommunene-har-nokkelen/

  Nye boliger føres opp i gamle boligområder og de passer ikke inn verken i farge, volum, stil, fotavtrykk, dimensjoner, høyde, takform. Det trenger ikke være kopi av gamle hus for å passe inn. http://bsn.husbanken.no/bsn/estetikk/nybygg/Sider/Volum-form.aspx

  Fortett med vett: lavest foran og høyest bak.

  Kjøp opp Retiro til offentligheten. Lag sjøveg fra Retirostranda til Kringstadbukta

  2015-03-03 21:05:11
  [Svar]
 • Molde 2040: Arkitektur og fortetting

  jeg mener:

  Få vekk bilforhandlere og lignende, og bygg flere leiligheter kvartalsvis med bygårder østover til Retiro som et utvidet sentrum, uten at man trenger å ha så mange butikker der av den grunn. Bare mer folk sentrumsnært. La dagens sentrum være som det er i dag. Det er allerede for tett. Men oppussingen som er i gang bør gjennomføres i noenlunde samme stil i hele sentrum.

  Sykkel- og gangvei langs sjøen fra Retiro til Kringstadbukta.

  La markagrensa være, byen kan heller gå til Hjelset. Bygg Retiroparken som stor bypark.

  2015-03-02 20:41:55
  [Svar]
 • Molde 2040: Arkitektur og fortetting

  Jeg mener Molde bør bygge sentrum østover, flytte all industri og en stor del av handelen og samle den i den dalen oppe ved skitrekket (dere skjønner sikkert hvor jeg mener) til en moderne industridal. På Bolsønes har man potensiale til en ny bydel, hor man kan ha noen høyhus langs hovedveien, fra Statoil til Felleskjøpet/Roseby, som en slags inngang til bykjernen.

  Som en besøkende storbygutt må jeg innrømme at å kjøre langs vakre retiro og ha sett et par høyhus som en inngangsport mot horisonten, en skyline, ville gjort et helt annet inntrykk enn dagens bilforretninger og bensinstasjoner. Det handler om førsteinntrykk og selvfølelse. Det gir en stolthet å være fra en by som man synes ser bra ut. De jeg møter på mine årlige besøk i Molde virker nærmest å unnskylde seg. Sånn bør det ikke være. Man kan ikke bare lene seg på at man har fin natur utenfor byen. Byen må kunne stå for seg selv. Jeg håper Molde 2040 har våget å satse stort nok.


  Jeg ser noen har foreslått utfylling av sjøen om det skulle bli tunnelmasse å bli kvitt. Dette synes jeg er en strålende idé, men jeg mener dette bør komme på Bolsønes. Siden man der kan bygge en hel bydel av bygårder kvartalsvis fra bunnen av, vel planlagt og i samme stil. En sånn utbygging kunne dannet et havnebasseng som kunne blitt islagt om vinteren for skøyter. Jeg ser for meg en undervannstunell mellom land og en del av utfyllingen, men glass til å se ut i vannet, som et akvarium.

  Som byggingeniør har jeg naturlig nok sansen for nye bygg, men i Molde synes jeg man bør ta vare på alle trehusene som ligger pent til både ovenfor sentrum og domkirka, og de som ligger mellom sentrum, Roseby og Bolsønes. Det har en sjarm og noe unikt ved seg, det med trehus så sentrumsnært. Så jeg synes man bør holde seg til å bygge ut egne områder, som Bolsønes og den allerede planlagte utbyggingen ved dagens sykehus. De synes jeg til gjengjeld kan bygges i en litt selvstendig stil, så lenge det er helhetlig, og ikke punktmessig.

  Det som ellers børe være viktig er at man har mulighet til å legge til rette først og fremst for sykkel, ikke bil, helt fra starten av. Og at man kan bygge små leiligheter for unge voksne.

  Om noe skulle gjøre i dagens sentrum ser jeg heller for meg at det burde rives enn bygges. Veldig mye trenger en utvendig oppussing, og man bør ikke fortette mer med hensyn til romfølelsen.

  Gleder meg til å se planene! Mvh Moldevenn

  2015-02-27 03:24:28
  [Svar]
 • Molde 2040: Arkitektur og fortetting

  De gamle eneboligene kan óg være relativt varme-effektiv, men kan óg minne om sommertider og tradisjoner - husene har stått når andre ligger.
  Hvordan å hindre støyplager finnes det vel forskning på - kanskje det er da det er bedre med murbygg? I en videreutviklet by er det viktig å ha ro til tanker, og dette bør også prege veibygging. Om det er bedre med tunnel enn vei er en vurdering. Jeg tenker på Dem som har sine hjem når der Dere vurderer utbygging. De trenger nok ro for tanker - byens historie er dens sjel. Å legge vekt på verdier som skaper utvikling og ikke skader er vel riktig, la byen forbli like differensiert som den har vært til nå. Jeg har ikke noe imot at Molde blir den lange byen. Ha takk for muligheten til innspill

  2015-02-23 15:48:20
  [Svar]
Ønsker du at din uttale ikke skal vises på denne nettsiden?

Huk av i boksen «Send skjult uttale» og fyll ut skjemaet under